Hoe wij cliënten
helpen bij hun
invulling van de dag

Via onder meer het LeerWerkLab begeleidt Kwintes mensen stap voor stap naar gepaste dagactiviteiten of (vrijwilligers)werk.

Sara is werkbegeleider en vertelt over de werkervaringsplekken op de administratie van het LeerWerkLab in Almere: “Het doel is dat mensen zich hier, in een veilige omgeving en onder begeleiding, kunnen ontwikkelen. We stimuleren het nemen van initiatief en zelfstandigheid. We werken met teams, zoals het Team Factureren en het Team Vormgeving. Twee senioren in het team werken de junioren in. Beiden krijgen daardoor de ruimte om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en door te groeien. Deze aanpak werkt; we zien ze zelfverzekerder en zelfstandiger worden.”


Aandacht voor ontwikkeling
“Als blijkt dat iets een stap te ver is, kijken we naar wat wél mogelijk is. We hadden bijvoorbeeld iemand op de administratie die steeds meer ondersneeuwde. Hij doet nu activiteiten bij Feniks, ook onderdeel van het LeerWerkLab op de Schoutstraat, en dat past veel beter. Een ander voorbeeld is een man die op de administratie werkte. We merkten dat hij steeds minder kwam. Het was nog een stap te ver. Hij mag altijd terugkomen en dat gebeurt ook. Soms zien we dat iemand na vijf jaar terugkomt. We evalueren eens in de drie à zes maanden aan de hand van een scorelijst. Met vragen als ‘zie je er verzorgd uit’ en ‘kun je zelfstandig werken’. Het gaat over wat je nodig hebt om (betaald) werk te kunnen doen. Als alles positief is, dan ben je er klaar voor. Zo niet, dan komt er een doel uit en gaan we hier gezamenlijk aan werken. Op deze manier zijn we in staat om iedereen een stap verder te helpen in zijn of haar ontwikkeling.”

LeerWerkLab is onderdeel van 
Kwintes LeerWerkNet Almere.

> Lees meer over Kwintes LeerWerkNet Almere

Het effect van trajectbegeleiding
“Middels kleine stappen en heel veel positieve bekrachtiging zetten cliënten stappen richting die ene leuke baan waar zij écht affiniteit mee hebben. Er zijn twee succesverhalen die ik graag wil delen”, vertelt Fanny, trajectbegeleider bij Kwintes. “Waarvan één gaat over een man die dankzij de trajectbegeleiding nu dingen onderneemt op de school van zijn kinderen en binnenkort vrijwilligerswerk gaat doen in de sector die hij echt leuk vindt.

> Lees het complete verhaal op pagina 8

Begeleiding
naar werk

“Als blijkt dat iets een stap te ver is, kijken we naar wat wél mogelijk is.”

Meedoen aan activiteiten en verbinding in de wijk is waar het om draait bij Wijkhuis de Driehoek. De vrijwilligers van deze ontmoetingsplek in Amersfoort maken het mogelijk voor alle wijkbewoners. Voor 2019 staan nieuwe projecten op stapel, zoals de Bezorgdienst.

Bijdragen aan ontmoeting
Het Wijkhuis ligt een beetje verstopt aan het begin van de Woestijgerweg. Maar de toegankelijkheid is groot en het enthousiasme van de vrijwilligers is duidelijk voelbaar. Het Wijkhuis herbergt allerlei activiteiten, grotendeels georganiseerd door vrijwilligers. Van open inloop tot Repaircafé. Van herstelondersteunende cursussen en trainingen tot creatieve workshops bij de Open Studio. En ook: betaalbare maaltijden, BakKunst, zaalhuur, meubels re-stylen of opgeknapte meubels kopen bij Driecylce & Driestore, Buurtbieb, de weggeefkast en de Bakfiets in de Wijk. Ook met de nieuwe projecten Open Podium (diverse muziek- en theateractiviteiten) en de Bezorgdienst (een thuisbezorgd-met-de-bakfiets service, met desgewenst een ‘sociale maaltijd’, de ‘Gebaksfiets’ en ondersteuning bij het verkrijgen van goedkope boodschappen), streeft het Wijkhuis naar nog meer ontmoeting in en met de wijk, individuele expressie en ontwikkeling.

“Met de laagdrempelige inloop en activiteiten bieden we wijkbewoners de mogelijkheid elkaar te ontmoeten”, vertelt Lilian van Workum, participatiemedewerker en coördinator bij Wijkhuis de Driehoek. “Daarnaast willen we bijdragen aan het verminderen van stigma in de breedste zin van het woord. We geloven dat iedereen meetelt en iedereen talenten heeft. Dus het maakt niet uit of je ziek of gezond bent, werk of geen werk hebt, verlegen of open bent. We geven iedereen de mogelijkheid om talenten te ontplooien. Belangrijk is de overtuiging dat iedereen van elkaar kan leren.”

Ruimte voor nieuwe ideeën
Door het starten van de huidige projecten in Wijkhuis de Driehoek is er een enorme groei in de vrijwillige inzet en participatie van zowel cliënten als wijkbewoners tot stand gekomen. Er zijn ongeveer 50 mensen actief als vrijwilliger in allerlei functies en werkzaamheden. Bijvoorbeeld Maria, die de Open Studio leidt: “Mijn ideaal is mensen met elkaar verbinden. Open Studio organiseert creatieve activiteiten en stimuleert het zelf creëren. Deelnemers inspireren elkaar en wisselen kennis uit.” Ook zijn er diverse werkgroepen en helpen mensen mee met de coördinatie van vrijwilligers en activiteiten voor nieuwe projecten: van het uitdenken, aanvragen, plannen schrijven tot en met het beïnvloeden van zorgbeleid.

Experimenteren = leren
Het Wijkhuis is met gemiddeld 30 tot 50 bezoekers per dag een waardevol trefpunt. Lilian: “Het doel is dat mensen zich thuis voelen, zichzelf zijn en zich verder ontwikkelen. De invulling van activiteiten en de organisatie wordt grotendeels door de vrijwilligers gedaan. Er gaan natuurlijk soms ook dingen mis. En dat mag. Mensen krijgen de kans om te experimenteren en te leren. Een vrijwilliger kan hier op een bepaald moment aanhaken. Maar kan ook even uitvallen. Om daarna weer nieuwe stappen te zetten.” Naast het creëren van een betekenisvolle daginvulling draagt de participatie bij aan herstel, persoonlijke ontwikkeling en welbevinden van de mensen. Iedereen kan vanuit eigen interesses, op eigen manier en met eigen mogelijkheden invulling geven aan werkzaamheden of deelnemen aan activiteiten.

KooKunst 
Bij de Driehoek vinden ook cursussen van KooKunst plaats, dit is een cliënteninitiatief van Kwintes, en is voor iedereen toegankelijk. Bij KooKunst is het mogelijk om in tien bijeenkomsten iets bij te leren over koken. Vanuit de basis van productkeuze in de winkel, tot een smaakvol en gezond(er) gerecht op tafel. “Dit betekent dat we samen boodschappen doen, samen koken en samen eten”, zegt Lilian. “Als je alle tien de bijeenkomsten hebt gevolgd krijg je een KooKunstcertificaat. Als je dat wilt, dan kun je jezelf daarna aansluiten bij het KooKunstteam. Wil je meedoen, dan ga je met de kok en de vrijwilligers op stap om anderen te helpen met koken.” Lees meer informatie op 
www.kookunst.nl

Weekendtref
Ook Weekendtref vindt plaats in het Wijkhuis. Dit cliëntgestuurde initiatief is opgezet door Stichting Cliënten Contact Eemland. Een ontmoetingsplek die voorbehouden is aan mensen met een psychische of psychosociale kwetsbaarheid. Er zijn meer dan 40 vrijwilligers betrokken bij Weekendtref. Bijvoorbeeld als beheerder, als gastvrouw/-heer, als kok in het eetcafé, maar ook als activiteitenbegeleider of bestuurslid. Veel van de vrijwilligers zijn (voormalig) cliënt van de ggz. Weekendtref wordt mede aangestuurd door coördinator Kino van den Bergh. Weekendtref zorgt ervoor dat (voormalig) cliënten van de geestelijke gezondheidszorg in het weekend niet alleen hoeven te zijn. Mensen kunnen er elke zaterdag en zondag terecht voor een betaalbare maaltijd en een aansprekend programma met creatieve workshops, beweging, muziek, dans, film, lezingen, beautysalon en leuke uitjes.

> Lees meer op de website van 
Wijkhuis de Driehoek of op kwintes.nl.

De projecten zijn mogelijk gemaakt in samenwerking met onder andere 
Indebuurt033KwintesUniek PaletWeekendtrefBuurtpunt ZuidBewonersinitiatieven Amersfoort ZuidWelzinWijk en Participatievrijwilligers en buurtbewoners.

Activiteiten
in de wijk

“Iedereen die iets komt halen bij Wijkhuis de Driehoek, heeft ook 
iets te brengen.”

Rolf is één van de vrijwilligers van het project Bakfiets in de Wijk. Zo’n 15 vrijwilligers, veelal daklozen, zetten zich met een bakfiets in voor ouderen en minder bedeelden in de wijk. Ze brengen bijvoorbeeld wekelijks een pakket vanaf de voedselbank naar een mevrouw die slecht ter been is. Ook gaan ze de wijk in voor klusjes en tuinonderhoud bij mensen thuis. Rolf is zelf dakloos en depressief geweest. Hij vertelt over zijn werk: “Toen ik dakloos was, had ik het gevoel overal buiten te vallen. Bakfiets in de Wijk biedt mensen uit de opvang de kans om actief mee te doen. Meer ín de maatschappij te staan. Dankzij dit werk kom ik veel onder de mensen. Het voorkomt dat ik in een depressie beland. Te lang solitair zijn is niet goed voor mij.”

Arno, vrijwilliger, houdt van de horecasfeer en van koken. Hij is een aantal jaar geleden arbeidsongeschikt verklaard, woont zelfstandig en is een paar dagen per week in Wijkhuis de Driehoek. Hij is actief in de keuken, doet klusjes en is sinds kort een leuk nieuw project BakKunst gestart. Zijn doel is om in de toekomst weer betaald werk te doen. Arno: “Contact met mensen is belangrijk. Hier kan ik vrijblijvend kennismaken met mensen, levenslessen leren van anderen en verbindende waarden vinden. Wat ik fijn vind aan deze plek is dat het algemeen en toegankelijk is voor iedereen en niet het label ‘ggz’ heeft. Want ik wil niet onder die noemer vallen.”

Nicoline is vrijwilliger en voorzitter van de Regioraad Noord Oost Utrecht van Kwintes. “Ik heb schrijfworkshops Creatief Schrijven gegeven. Ook help ik mee met het organiseren van dansavonden en begeleid ik samen met Ingrid en Ali de Open Studio. Dansen en schrijven zijn twee dingen waarvan mijn ogen gaan sprankelen. Ook ga ik vanaf 2019 mee gastlessen geven bij mbo en hbo opleidingen. Het Wijkhuis geeft me de mogelijkheid om dit te doen. Ik heb geen betaald werk, maar het voelt heel zinvol om dingen te doen voor de wijk waaraan ik plezier ontleen. Bovendien groei ik hier ook weer door.”

Cresny bezoekt het Wijkhuis iedere dag. Hij haalt zijn medicatie op en maakt gelijk een praatje. “Een praatje helpt me om verder te kijken. Om inzicht in mezelf en de wereld te krijgen.” Hij vertelt trots over de ingelijste spreuken aan de muur: “Die heb ik gemaakt. Ik heb vijf boekjes uitgegeven. Mijn behandelaar moedigde mij aan iedere week twee spreuken uit te kiezen. Twee spreuken en dat 52 weken lang resulteert in een boekje met 104 spreuken. Ik volgde de schrijfcursus van Nicoline en nu help ik één dagdeel mee met het maken van de lunch.”

Ervaringen van deelnemers uit de wijk

Begeleiding 
naar werk

Via onder meer het LeerWerkLab begeleidt Kwintes mensen stap voor stap naar gepaste dagactiviteiten of (vrijwilligers)werk.

Sara is werkbegeleider en vertelt over de werkervaringsplekken op de administratie van het LeerWerkLab in Almere: “Het doel is dat mensen zich hier, in een veilige omgeving en onder begeleiding, kunnen ontwikkelen. We stimuleren het nemen van initiatief en zelfstandigheid. We werken met teams, zoals het Team Factureren en het Team Vormgeving. Twee senioren in het team werken de junioren in. Beiden krijgen daardoor de ruimte om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en door te groeien. Deze aanpak werkt; we zien ze zelfverzekerder en zelfstandiger worden.”


Aandacht voor ontwikkeling
“Als blijkt dat iets een stap te ver is, kijken we naar wat wél mogelijk is. We hadden bijvoorbeeld iemand op de administratie die steeds meer ondersneeuwde. Hij doet nu activiteiten bij Feniks, ook onderdeel van het LeerWerkLab op de Schoutstraat, en dat past veel beter. Een ander voorbeeld is een man die op de administratie werkte. We merkten dat hij steeds minder kwam. Het was nog een stap te ver. Hij mag altijd terugkomen en dat gebeurt ook. Soms zien we dat iemand na vijf jaar terugkomt. We evalueren eens in de drie à zes maanden aan de hand van een scorelijst. Met vragen als ‘zie je er verzorgd uit’ en ‘kun je zelfstandig werken’. Het gaat over wat je nodig hebt om (betaald) werk te kunnen doen. Als alles positief is, dan ben je er klaar voor. Zo niet, dan komt er een doel uit en gaan we hier gezamenlijk aan werken. Op deze manier zijn we in staat om iedereen een stap verder te helpen in zijn of haar ontwikkeling.”

LeerWerkLab is onderdeel van 
Kwintes LeerWerkNet Almere.

> Lees meer over Kwintes LeerWerkNet Almere

Het effect van trajectbegeleiding
“Middels kleine stappen en heel veel positieve bekrachtiging zetten cliënten stappen richting die ene leuke baan waar zij écht affiniteit mee hebben. Er zijn twee succesverhalen die ik graag wil delen”, vertelt Fanny, trajectbegeleider bij Kwintes. “Waarvan één gaat over een man die dankzij de trajectbegeleiding nu dingen onderneemt op de school van zijn kinderen en binnenkort vrijwilligerswerk gaat doen in de sector die hij echt leuk vindt.

> Lees het complete verhaal op pagina 8

“Als blijkt dat iets een stap te ver is, kijken we naar wat wél mogelijk is.”

Activiteiten in de wijk

“Iedereen die iets komt halen bij Wijkhuis de Driehoek, heeft ook 
iets te brengen.”

Ruimte voor nieuwe ideeën
Door het starten van de huidige projecten in Wijkhuis de Driehoek is er een enorme groei in de vrijwillige inzet en participatie van zowel cliënten als wijkbewoners tot stand gekomen. Er zijn ongeveer 50 mensen actief als vrijwilliger in allerlei functies en werkzaamheden. Bijvoorbeeld Maria, die de Open Studio leidt: “Mijn ideaal is mensen met elkaar verbinden. Open Studio organiseert creatieve activiteiten en stimuleert het zelf creëren. Deelnemers inspireren elkaar en wisselen kennis uit.” Ook zijn er diverse werkgroepen en helpen mensen mee met de coördinatie van vrijwilligers en activiteiten voor nieuwe projecten: van het uitdenken, aanvragen, plannen schrijven tot en met het beïnvloeden van zorgbeleid.

Experimenteren = leren
Het Wijkhuis is met gemiddeld 30 tot 50 bezoekers per dag een waardevol trefpunt. Lilian: “Het doel is dat mensen zich thuis voelen, zichzelf zijn en zich verder ontwikkelen. De invulling van activiteiten en de organisatie wordt grotendeels door de vrijwilligers gedaan. Er gaan natuurlijk soms ook dingen mis. En dat mag. Mensen krijgen de kans om te experimenteren en te leren. Een vrijwilliger kan hier op een bepaald moment aanhaken. Maar kan ook even uitvallen. Om daarna weer nieuwe stappen te zetten.” Naast het creëren van een betekenisvolle daginvulling draagt de participatie bij aan herstel, persoonlijke ontwikkeling en welbevinden van de mensen. Iedereen kan vanuit eigen interesses, op eigen manier en met eigen mogelijkheden invulling geven aan werkzaamheden of deelnemen aan activiteiten.

KooKunst 
Bij de Driehoek vinden ook cursussen van KooKunst plaats, dit is een cliënteninitiatief van Kwintes, en is voor iedereen toegankelijk. Bij KooKunst is het mogelijk om in tien bijeenkomsten iets bij te leren over koken. Vanuit de basis van productkeuze in de winkel, tot een smaakvol en gezond(er) gerecht op tafel. “Dit betekent dat we samen boodschappen doen, samen koken en samen eten”, zegt Lilian. “Als je alle tien de bijeenkomsten hebt gevolgd krijg je een KooKunstcertificaat. Als je dat wilt, dan kun je jezelf daarna aansluiten bij het KooKunstteam. Wil je meedoen, dan ga je met de kok en de vrijwilligers op stap om anderen te helpen met koken.” Lees meer informatie op 
www.kookunst.nl

Weekendtref
Ook Weekendtref vindt plaats in het Wijkhuis. Dit cliëntgestuurde initiatief is opgezet door Stichting Cliënten Contact Eemland. Een ontmoetingsplek die voorbehouden is aan mensen met een psychische of psychosociale kwetsbaarheid. Er zijn meer dan 40 vrijwilligers betrokken bij Weekendtref. Bijvoorbeeld als beheerder, als gastvrouw/-heer, als kok in het eetcafé, maar ook als activiteitenbegeleider of bestuurslid. Veel van de vrijwilligers zijn (voormalig) cliënt van de ggz. Weekendtref wordt mede aangestuurd door coördinator Kino van den Bergh. Weekendtref zorgt ervoor dat (voormalig) cliënten van de geestelijke gezondheidszorg in het weekend niet alleen hoeven te zijn. Mensen kunnen er elke zaterdag en zondag terecht voor een betaalbare maaltijd en een aansprekend programma met creatieve workshops, beweging, muziek, dans, film, lezingen, beautysalon en leuke uitjes.

> Lees meer op de website van 
Wijkhuis de Driehoek of op kwintes.nl.

De projecten zijn mogelijk gemaakt in samenwerking met onder andere 
Indebuurt033KwintesUniek PaletWeekendtrefBuurtpunt ZuidBewonersinitiatieven Amersfoort ZuidWelzinWijk en Participatievrijwilligers en buurtbewoners.

Meedoen aan activiteiten en verbinding in de wijk is waar het om draait bij Wijkhuis de Driehoek. De vrijwilligers van deze ontmoetingsplek in Amersfoort maken het mogelijk voor alle wijkbewoners. Voor 2019 staan nieuwe projecten op stapel, zoals de Bezorgdienst.

Bijdragen aan ontmoeting
Het Wijkhuis ligt een beetje verstopt aan het begin van de Woestijgerweg. Maar de toegankelijkheid is groot en het enthousiasme van de vrijwilligers is duidelijk voelbaar. Het Wijkhuis herbergt allerlei activiteiten, grotendeels georganiseerd door vrijwilligers. Van open inloop tot Repaircafé. Van herstelondersteunende cursussen en trainingen tot creatieve workshops bij de Open Studio. En ook: betaalbare maaltijden, BakKunst, zaalhuur, meubels re-stylen of opgeknapte meubels kopen bij Driecylce & Driestore, Buurtbieb, de weggeefkast en de Bakfiets in de Wijk. Ook met de nieuwe projecten Open Podium (diverse muziek- en theateractiviteiten) en de Bezorgdienst (een thuisbezorgd-met-de-bakfiets service, met desgewenst een ‘sociale maaltijd’, de ‘Gebaksfiets’ en ondersteuning bij het verkrijgen van goedkope boodschappen), streeft het Wijkhuis naar nog meer ontmoeting in en met de wijk, individuele expressie en ontwikkeling.

“Met de laagdrempelige inloop en activiteiten bieden we wijkbewoners de mogelijkheid elkaar te ontmoeten”, vertelt Lilian van Workum, participatiemedewerker en coördinator bij Wijkhuis de Driehoek. “Daarnaast willen we bijdragen aan het verminderen van stigma in de breedste zin van het woord. We geloven dat iedereen meetelt en iedereen talenten heeft. Dus het maakt niet uit of je ziek of gezond bent, werk of geen werk hebt, verlegen of open bent. We geven iedereen de mogelijkheid om talenten te ontplooien. Belangrijk is de overtuiging dat iedereen van elkaar kan leren.”

Rolf is één van de vrijwilligers van het project Bakfiets in de Wijk. Zo’n 15 vrijwilligers, veelal daklozen, zetten zich met een bakfiets in voor ouderen en minder bedeelden in de wijk. Ze brengen bijvoorbeeld wekelijks een pakket vanaf de voedselbank naar een mevrouw die slecht ter been is. Ook gaan ze de wijk in voor klusjes en tuinonderhoud bij mensen thuis. Rolf is zelf dakloos en depressief geweest. Hij vertelt over zijn werk: “Toen ik dakloos was, had ik het gevoel overal buiten te vallen. Bakfiets in de Wijk biedt mensen uit de opvang de kans om actief mee te doen. Meer ín de maatschappij te staan. Dankzij dit werk kom ik veel onder de mensen. Het voorkomt dat ik in een depressie beland. Te lang solitair zijn is niet goed voor mij.”

Arno, vrijwilliger, houdt van de horecasfeer en van koken. Hij is een aantal jaar geleden arbeidsongeschikt verklaard, woont zelfstandig en is een paar dagen per week in Wijkhuis de Driehoek. Hij is actief in de keuken, doet klusjes en is sinds kort een leuk nieuw project BakKunst gestart. Zijn doel is om in de toekomst weer betaald werk te doen. Arno: “Contact met mensen is belangrijk. Hier kan ik vrijblijvend kennismaken met mensen, levenslessen leren van anderen en verbindende waarden vinden. Wat ik fijn vind aan deze plek is dat het algemeen en toegankelijk is voor iedereen en niet het label ‘ggz’ heeft. Want ik wil niet onder die noemer vallen.”

Nicoline is vrijwilliger en voorzitter van de Regioraad Noord Oost Utrecht van Kwintes. “Ik heb schrijfworkshops Creatief Schrijven gegeven. Ook help ik mee met het organiseren van dansavonden en begeleid ik samen met Ingrid en Ali de Open Studio. Dansen en schrijven zijn twee dingen waarvan mijn ogen gaan sprankelen. Ook ga ik vanaf 2019 mee gastlessen geven bij mbo en hbo opleidingen. Het Wijkhuis geeft me de mogelijkheid om dit te doen. Ik heb geen betaald werk, maar het voelt heel zinvol om dingen te doen voor de wijk waaraan ik plezier ontleen. Bovendien groei ik hier ook weer door.”

Cresny bezoekt het Wijkhuis iedere dag. Hij haalt zijn medicatie op en maakt gelijk een praatje. “Een praatje helpt me om verder te kijken. Om inzicht in mezelf en de wereld te krijgen.” Hij vertelt trots over de ingelijste spreuken aan de muur: “Die heb ik gemaakt. Ik heb vijf boekjes uitgegeven. Mijn behandelaar moedigde mij aan iedere week twee spreuken uit te kiezen. Twee spreuken en dat 52 weken lang resulteert in een boekje met 104 spreuken. Ik volgde de schrijfcursus van Nicoline en nu help ik één dagdeel mee met het maken van de lunch.”

Ervaringen van deelnemers uit de wijk

Kwintes magazine en Jaarbeeld zijn voor alle organisaties met een maatschappelijke taak, zoals gemeenten, wijkteams, huisartsen, zorgorganisaties, woningcorporaties en zorgverzekeraars.

Deze magazines automatisch ontvangen? Meld u hier aan.
Volledig scherm